Fotbal

Fotbal představuje jednu z nejhranějších her dnešní doby. Hrají zde dvě družstva proti sobě. Každý tým má jedenáct hráčů a nejčastěji se hraje na obdélníkovém hřišti. Cílem je dát více gólů než tým, se kterým daný tým hraje. Nikdy se při fotbalu nesmí používat ruce ani paže. Ty může používat pouze brankář. Co se týká průběhu hry, tak na ni dohlíží rozhodčí. Ten má právo udělovat žluté a červené karty. Hraje se s jedním míčem, který se pohybuje na hrací ploše díky hráčům.
hořící míč
Zápas probíhá vždy plynule, pokud není přerušen například zraněním hráče nebo porušením pravidel. Vždy se hraje 90 minut a v poločase bývá 15 minut pauza, kdy na hřiště vstupují mladí hráči, kteří si zde zahrají s protějším týmem.
Na konci zápasu vyhrává družstvo, které nastřílelo více gólů. Pokud mají týmy  ale stejný počet gólů pak se jedná o remízu. Někdy se ale také provádí prodloužení, a pokud ani pak není rozhodnuto, následují penalty.
Hráči na hřišti jsou rozdělení do jednotlivých pozic: brankář, obránci, záložníci a útočníci.
míč na hřišti
Brankář: Jeho úkolem je vychytat všechny střelené góly.
Obránci: Mají za úkol zastavit soupeřův útok.
Záložníci: Zapojují se jak do obrany, tak do útoku.
Útočníci: Jejich úkolem je střílet góly soupeřům.
V dnešní době se rozestavují v poměru 4:4:2 (4 obránci, 4 záložníci a 2 útočníci).
Rozdělení hráčů závisí hlavně na trenérovi, který pozice určuje. Při zápase bývají vždy u okraje hřiště, kde dávají rady, pokyny nebo vyměňují hráče.
Co se týká fotbalu z hlediska historie, pak se můžeme dozvědět například to, že počátky fotbalu spadají již do starověku. Vznik dnešního fotbalu se ale řadí do Anglie, konkrétně do 16. století. Postupně se fotbal rozšířil do různých kontinentů.
hra na pláži
Dnes se hraje fotbal po celém světě, někteří lidé se mu věnují profesionálně a spoustu dalších se fotbalu věnuje rekreačně.
A co vy? Věnujete se fotbalu? Pokud ano, pak pouze rekreačně nebo profesionálně?